Türkiye'de bluesun doğumu ve gelişimi
Sayfa: [1] 2 3 4 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen (Okunma Sayısı 18831 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Hoochie Coochie Man
Erhan Ösüm
Yönetici

= 216 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kingus Kick Ass..!!

« : 28 Kasım 2007, Saat 12:50 »

Merhaba arkadaşlar, Türkiye'de bluesun doğumu ve gelişimi ile ilgili konuyu gelin burada birlikte konuşalım, tartışalım, sohbet edelim..
Türkiye'de blues kiminle tanındı? Ankara öncüleri kimler? İstanbul öncüleri kimler? Blues yolundan giden gruplar..? Döküman için hadi hep birlikte paylaşalım düşüncelerimizi..
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2007, Saat 17:04 Gönderen: Hoochie Coochie Man » Logged

= 11 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #1 : 19 Aralık 2007, Saat 11:33 »

Acıkcası tartısılması gereken bir konu sizleri bilmem ama bu konuda dünya blues tarıhcesıne gore oldukca eksik hissediyorum kendimi.Bu yuzden soylenılen bır cumle bıle cok önemlı arastırmaya kalktıgınızda pek fazla dökuman da buldugumuzu söyleyemem...

Şu an da soylenıcek en net ve herkesce kabul edılen blues'un Türkiye'de pek hak ettıgı yerde olmadıgı...

''ONUR,milliyeti olmayan o ulustur,aynı zamanda bir köprü olan o gökkuşağıdır,içinde hangi kanın dolaştığı önemli olmayan kalpteki o tınıdır;sınırlar,gümrükler ve savaşlarla alay eden o asi itaatsizliktir...''

= 86 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #2 : 19 Aralık 2007, Saat 16:59 »

Üzülerek söyleceğim konuşcak,tartışcak hiç bir şey Türkiye'de Blues adına olan hiç bir şey yok Çok Mekan gezen bir insan olarak söylemek zorundayım Malasef Yavuz Çetin'den Başka Yok zaten oda yok

Kimseninde çıkıp bak ''Bu var '' ''şu var '' diyeceğini sanmıyorum

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I\\\'m not sure about the former.

Onursal
Onursal Önen
Yönetici

= 180 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

The blues are the roots

« Yanıtla #3 : 19 Aralık 2007, Saat 22:31 »

Türkiye'de blues internet gelişimi öncesi çok fazla göz önünde olmadığı için, bu sitede benim de dahil olduğum 20 30 yaş altı insanların bilgisi olması zor. Olsa da kayıt altında değildir.

Eski isimler, üstadlara sormak  lazım bulup. Onlar kim derseniz oda muamma tabi.  Smiley

The blues are the roots; everything else is the fruits.
http://www.myspace.com/kingusbluesband Kingus Blues Band

= 11 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #4 : 19 Aralık 2007, Saat 22:33 »

Ne kadar çaresisiz.Deli gibi bir seyler ögrenmeye calısıyoruz ama maalesef...( sadece üç noktalar var)

''ONUR,milliyeti olmayan o ulustur,aynı zamanda bir köprü olan o gökkuşağıdır,içinde hangi kanın dolaştığı önemli olmayan kalpteki o tınıdır;sınırlar,gümrükler ve savaşlarla alay eden o asi itaatsizliktir...''

Onursal
Onursal Önen
Yönetici

= 180 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

The blues are the roots

« Yanıtla #5 : 19 Aralık 2007, Saat 22:38 »

...

Bu arada tebrik ediyorum. Sitede ilk defa bir konuya cevap verip, foruma bakmaya devam ederken yazdığım başlığa cevap geldi.  Smiley

Ankara'da Mehmet Ali Acet var aklıma ilk gelen. Türkiye'de ve İngiltere'de yıllardır blues çalan, bir sürü gitarist yetiştiren bir isim. Benim çevremdeki gitaristler de eğitim aldı kendisinden. Aklıma zaman ayırabilirsem kendisi hakkında bir ropörtaj ya da biografi hazırlamak var. Umarım yapabilirim böyle bir şey.

Hoochie Coochie Man
Erhan Ösüm
Yönetici

= 216 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kingus Kick Ass..!!

« Yanıtla #6 : 20 Aralık 2007, Saat 10:11 »

Olsa da kayıt altında değildir.
Foruma yazarak aslında bu kayıt sağlanabilir  Smiley fikrimce..

Aklıma zaman ayırabilirsem kendisi hakkında bir ropörtaj ya da biografi hazırlamak var. Umarım yapabilirim böyle bir şey.
Vallahi çok güzel olur aslında..

= 11 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #7 : 20 Aralık 2007, Saat 16:45 »

Evet cogunlugun sorunu bu işte pek vaktımız yok.Eminim herkesın buraya yazıcak biseylerı vardır ama ''vakıt bulmak,ayrıca titizce arastırmak'' söz konusu olunca ertelenip duruyor...

immo
Umut Dernekoğlu

= 81 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kendimi Bulduğum Heryerdeyim...

« Yanıtla #8 : 20 Aralık 2007, Saat 19:15 »

ankara tunalı civarlarında 70'lerde blues mekanları olduğu rivayet edilmekte, o vakit mutlaka blues yapan gruplar ve sanatçılarda vardır oralarda demekki Türkiye'de blues uzun zaman önce doğmuş değil mi... Aslında şunada değinelim Modern Folk Üçlüsü gibi grupların etkilendikleri gruplar arasında country, folk, jazz , rock'n roll gibi tarzların yanında blues'da vardır demek yanlış olmaz herhalde. Mesela Moğollar grubu etnik jazz'a örnek teşkil edebilir, etnik rock'a aha fazla örnek teşkil etsede... Neyse işte bu gibi gruplar elbette dünya görüşleri cerçevesinde blues'dan etkilenmişlerdir diye bir düşüncem var ama onlar blues'dan ziyade başka tarzları icra etmişlerdir. Sanırım o dönemlerde underground kalarak blues icra etmiş ve adları duyulmamış nice grup vardır... Özellikle 68 kuşağından sonra dünya görüşüyle temellendirecek olursak olmamasıda mümkün değildir. Etraflıca araştırıldığında ne cevherler çıkacağına inanıyorum ben Türkiye'den, eski zamanlara dair...

"Blues kendini bulmaktır, özüne dönmektir..."

= 11 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2007, Saat 22:44 »

70lere kadar uzanması şaşırtıcı...

immo
Umut Dernekoğlu

= 81 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2007, Saat 16:47 »

70lere kadar uzanması şaşırtıcı...

tabii 70'leri oluşturan akımlarda da bu etkileşim bulunabilir. Sanırım 2. Dünya Savaşından sonra Amerika'ya bu ülke epey bir göç verdi, o dönemde gidenler arasından Türkiye'de blues icra edenlerde olabilir anavatan'a döndükten sonra. Yahut türkiye'de blues etkileşimine girenlerde bulunabilir o dönemlerde. Neticede müzikal alanlara yatırımlar artmaktaydı o dönemlerde İdil Biret gibi sanatçılar yurt dışına eğitime gönderiliyordu ve bunların neticesinde 60 anayasasından sonra ortaya çıkan anayasal ortam yani aşırı özgürlükçü bir toplum ve beat kültürünün yansımaları bu ülke üzerinde bu dönemlerde Blues'a ilişkin icraatların bulunması pek tabii olur. Hatta olmaması imkansız gibi bir şeydir. Bu benim görüşüm elbette biraz mantık zedeleyerek, beyin yorarak bu şekilde oluşumun o dönemlerde olabileceğine inanmaktayım... Zaten Erhan arkadaşımız araştırma içine girişmiş ve bu araştırmada ilerledikçe görecek sonra bizlerle paylaşarak çalışmasını bizide bilgilendirecektir...

Hoochie Coochie Man
Erhan Ösüm
Yönetici

= 216 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kingus Kick Ass..!!

« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2007, Saat 17:06 »

Zaten Erhan arkadaşımız araştırma içine girişmiş ve bu araştırmada ilerledikçe görecek sonra bizlerle paylaşarak çalışmasını bizide bilgilendirecektir...
Evet Umut, öyle birşeyler olucaktı, ancak o iş eski tema ile uçup gitti. Yani kısaca projeden vazgeçildi, Ama böyle daha iyi oldu, bu konuyu burada hepbirlikte konuşup sohbet edebiliriz.

immo
Umut Dernekoğlu

= 81 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #12 : 25 Aralık 2007, Saat 17:13 »

Zamanla buradan temellenir o araştırma bence zaten. bizimde bilgi birikimlerimiz arttıkça burada doğumuna dair olgular konuşulacaktır zamanlada temelleri daha da derinleşecektir. O zaman zaten burası bir araştırma forumu olur yahu  Grin

= 14 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #13 : 27 Aralık 2007, Saat 19:33 »

blues türkiyede amatör olarak var...

sadece tanınmış yavuz çetini biliyorum başkada bilmiyorum

amatörde 2 tane biliyorum

aferim

the bluestone band

aferimi hiç canlı dinlemedim ama bluestone a hayran kaldım

Blues'cuya altın Ibanez vermişler ,  illede Fender'im demiş

= 0 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #14 : 18 Şubat 2008, Saat 16:54 »

Benim bildiğim ve albümü olan blues grupları fethi taner ve toplama adamlar ve istanbul blues kumpanyası'dır.Yavuz Çetin ile birlikte efsane olmuş blue blues band albümü olmamakla beraber adını mutlaka anmamız gereken bir gruptur.

Queen_of_Metal
Elif Yurdaer

= 209 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #15 : 19 Şubat 2008, Saat 10:08 »

Türkiye'de sadece blues adına değil, tüm alternatif tarzlar bu dertten muzdarip..  bir çok tarzda bildiğim amatör gruplar var, bazen bir festivale gidiyorsunuz, yada bir konserde bir alt grup çıkıyor, bakıyorsunuz şahane, ama tanınması tutulması olanaksız gözüküyor.. çünkü çok ülkede olduğu gibi parayı götüren piyasa müziği olduğu için saçma sapan bir sürü şey kabul görürken, gerçekten kaliteli ve iyi işler yapan adamlar harcanıp gidiyor..

esasında buna Yavuz Çetin'de iyi bir örnektir.. şimdi kimseyi kimse ile kıyaslamak istemiyorum ama çok basit işler yapan adamları herkes bilip tanırken böylesine sağlam adamları günışığına çıkartmak kolay değil.. müzikle uğraşanlar iyi bilir, para nerde yapımcılar orada.. dinleyici kitlesi malum... temelde müzik öğretilmiyor insanlara.. sadece blues olarak bakmıyorum ama kaç kişi blues'u jazz'ı klasik müziği, operayı, senfoniyi, new age'i bilir.. metal dediğin zaman bile insanların aklına sadece metallica gelen bir toplumdayız.. oysa metal alanında da tc'de harika gruplar vardır.. ve aynen blues da da öyle... Nitekim canlı canlı seyrettik...  Smiley sitemizde de barınmaktadır bu şahsiyetler.. kendilerine sevgilerimi gönderiyorum ayrıca  Smiley

sonuç olarak, nasıl bilinir, nasıl ilerler, insanlara kaliteli müzik nasıl aşılanılır, çok fazla çözüm üretemiyorum ancak sorunun bir parçası olmaktansa yayabileceğim kadar yaymaya çalışıyorum etrafıma.. bu şahsi olarak mümkün olmasa da istanblues.org iyi bir atılımdır bu anlamda..

bu tip katılımlarla, internetle ve etkinliklerle ulaşılabileceği kadar ulaşılmalı..
ancak ne yazık ki çok umutlu olmamak gerek.. malum bahsettiğim üzere kitle olayı ve piyasa... Sad

Bana fiil-i geçmiş zamanla değil
Şimdiki zamanla gelin!
Bana yaşanmışlıklarınızla değil
Yaşanmamışlıklarınızla gelin
Kimsenin tarihinin tozlu sayfalarında
güzel ve aydınlık şeyler yazmaz.
Bende zamanı karartmaya değil,
Zamanda renkleri bulmaya gelin!!!!

Amor,Vuelve de la Muerte...

Queen of metal (müzik en büyük uyuşturucudur)

Onursal
Onursal Önen
Yönetici

= 180 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

The blues are the roots

« Yanıtla #16 : 19 Şubat 2008, Saat 10:58 »

Eskisi gibi değil ama olaylar.

50 sene önceyi bıraktım 10 sene önceki durumla şu anki durum çok farklı. Internet dediğimiz şeyle herşey mümkün.

"Evin önü boyalı direk" miydi neydi. Şarkıda da icrada da bence çok fazla nurmara olamsa da patladı bir şekilde. Nedenleri çeşitli olabilir ama internet müzik için bence çok büyük bir niğmet.
Gene de kitlelere ulaşmak, alışkanlıkları değiştirmek zor.

Piyasa ne kadar bağnaz ve kötü olsa da, iyi müzik, iyi tanıtım, internet ile başarıya ulaşmak çok zro değil gibi geliyor.

Blues'un Türkiye'de tutmamasının önemli bir sebebi Türkçe sözle şekilde çok icra edilmemesi bence. Bir de blues söylemleri, şarkıda anlatılanlar, Türk insanının kafa yapısına birebir uygun değil.

Sevgiler saygılar.

mannishboy
Ali İzzet Çalışkan

= 25 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #17 : 19 Şubat 2008, Saat 12:26 »

Aslında şu an yeni yapılanmakta olan bir projemiz var.Taşlar tam yerine oturmadan bu konudan bahsetmek istememiştim.Ama bu konu açılınca kendimi tutamıycam valla   Smiley
 "Blues'un Türkiye'de tutmamasının önemli bir sebebi Türkçe sözle şekilde çok icra edilmemesi bence. Bir de blues söylemleri, şarkıda anlatılanlar, Türk insanının kafa yapısına birebir uygun değil." dedi Onursal arkadaşımız.Çokta doğru söyledi.
 Şimdi şöyle bir olay var.Bence Türkler, Blues u en iyi icra eden milletlerden biri.Gerçektende bilinen ya da bilinmeyen, evde kendi amfisiyle takılan mesela inanılmaz blues icracıları var bu ülkede.Bir kere içinde blues ruhu olan bir milletiz kesinlikle.
 Türkçe sözlü blues.Bu benim uzun zamandır yapmak istediğim, yapılmasını istediğim bir istekti.Yavuz gitti.Kim kaldı?Hala parçalarını dinliyoruz, eğleniyoruz, platin saçlı karıların cherokeelerine gülüyoruz.Ağlıyoruz Köle ile.Ama bişeyler yapan kimse yok ortada.Ve beni asıl üzen yapamıycak kişiler de yok ortada.Çok kaliteli blues gruplarımız var.
  Bu konu hakkında biz Erhan(Hoochie Coochie Man) ile ufak bir konuşma yaptık.Daha ayrıntılı bir görüşme yapıcaz zaten.Bizim Better Blues Band olarak kendi beste çalışmalarımız vardı.Jack Daniels beste yarışmasına göndericeğimiz için çalışmalar hız kazandı.Kısa zamanda, İstanblues.org un sponsorluğunda diğer blues grupları ile de temasa geçerek, çalışmalar yaparak, ortak bir Türk Blues albümü çıkarma projesi var.Herkesin destekleyeceğine inanıyoruz.Mavi notalarda görüşmek üzere..

Hoochie Coochie Man
Erhan Ösüm
Yönetici

= 216 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kingus Kick Ass..!!

« Yanıtla #18 : 19 Şubat 2008, Saat 13:15 »

Vallahi Alicim ben senden iradeli çıktım   Smiley Sevgili Onursal ve Elifimin dediklerinden sonra bende kendimi zor tuttum yazmamak için, taşlar tam yerine oturmadan açmayayım dedim konuyu ama olsun iyi ettin, burada da duyurmuş olduk.. Diğer 2. projeyide seninle buluşup konuştuktan sonra açıklarız istersen.

Queen_of_Metal
Elif Yurdaer

= 209 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #19 : 19 Şubat 2008, Saat 13:44 »

bravo. ne güzel işte.. yapılabilirlikten kastım benimde buydu!!!
harikasınız.. sonuna kadar tam destek şahsım adına.. şimdiden tebrik ediyorum..

Bana fiil-i geçmiş zamanla değil
Şimdiki zamanla gelin!
Bana yaşanmışlıklarınızla değil
Yaşanmamışlıklarınızla gelin
Kimsenin tarihinin tozlu sayfalarında
güzel ve aydınlık şeyler yazmaz.
Bende zamanı karartmaya değil,
Zamanda renkleri bulmaya gelin!!!!

Amor,Vuelve de la Muerte...

Queen of metal (müzik en büyük uyuşturucudur)
Sayfa: [1] 2 3 4 5   Yukarı git
Yazdır

Copyright ©

2007 - 2010 Her hakkı
İstanblues.org'a aittir.

XHTML ve CSS

Bu Sayfalar, XHTML ve CSS
standartlarına uygundur.

Tasarım