= 211 Bardak
Çevrim dışı
|
|
« : 29 Haziran 2008, Saat 00:22 » |
|
Bu düşünüşün en önde gelen temsilcisi Fransız düşünür Henri Bergson'dur (1859-1941). Bergson'a göre yaşam, sürekli değişim gösteren bir süreçtir. Zaman da yaşamla birlikte değişim gösterir. Yaşamın bu değişimi yaratıcı bir atılımdır.
Yaratıcı atılım (Hayat hamlesi), bütün canlı varlıklardaki iç kuvvettir. Bu kuvvet, yaratıcılık özelliğiyle sürekli yeni türler ve yeni cinsler meydana getirir. Yaratıcı atılım, her canlıya sıçramalı hayat veren tanrısal güçtür. Tanrı, bitip tükenmeyen bir hayattır, sonsuz eylem ve özgürlüktür.
Zekâ, sürekli yaşam değişimini kavrayamaz. Zekâ, duruk ve eylemsiz maddeyi kavrayıp bilebilir. Sezgi, kavradığı madde bilgisinden ve pozitif bilimlerin sağladığı bilgiden farklı bir bilgidir. İnsan böyle bir bilgiye, varlığın iç gelişimini, iç dinamiğini sağlayarak ulaşabilir.
Bergson'un sezgici görüşü, Ortaçağ'da İslam düşünürü Gazali tarafından da benzer biçimde dile getirilmiştir. Gazali'ye göre insan, "Kalp Gözü" ile her şeyi bilebilir. Bu ise ancak içsel temizlenme ve arınmayla mümkün olabilir.
'alıntıdır'
|
|
|
|
|
|
..ElifCan..
|
|
|
|
 = 46 Bardak
Çevrim dışı
|
Bu görüş daha Bergson hayatta yokken Budizm'de,Sufizm'de ve Kabala'da vardı.Hatta eski hristiyan azizlerinde de vardı; keza İncil'de birçok ayet bu görüşü 'Entüisyonizm' olarak adlandırmadan dile getirir.Bergson baya gecikmiş 
|
|
|
|
|
|
The Lone Star State
|
|
|
|
 = 211 Bardak
Çevrim dışı
|
sonucunda diğerlerinden ayırmış ya!!!
|
|
|
|
|
|
..ElifCan..
|
|
|
|
 = 46 Bardak
Çevrim dışı
|
Bergson hakkında geniş bilgi sahibi biri değilim(zaten aşmış bir adam olsaydı mevlana gibi dünya markası olurdu) ama şu var ki; bence onu öne çıkaran tek şey budizmde,sufizmde olan düşünceleri dile getiren ilk batılı düşünce adamı olması olabilir, bunun dışında fikirsel olarak bakıldığında, bu açılan kısa başlıkta da gözüküyor zaten, kendine özgü bir tarafı yok.
|
|
|
|
|
|
The Lone Star State
|
|
|
|
 = 211 Bardak
Çevrim dışı
|
o zaman araştır biraz
|
|
|
|
|
|
..ElifCan..
|
|
|
|
 = 85 Bardak
Çevrim dışı
|
Bu görüş daha Bergson hayatta yokken Budizm'de,Sufizm'de ve Kabala'da vardı.Hatta eski hristiyan azizlerinde de vardı; keza İncil'de birçok ayet bu görüşü 'Entüisyonizm' olarak adlandırmadan dile getirir.Bergson baya gecikmiş  benimde anlayamadığım bu kadar anlam var ve anlatılarına bakınca cilt cilt kitap ancak içeriklerine bakınca boş ve katmansız. Bergson'un bu fikri çok fazla katmana aşamalanabilir ancak dediği gibi arkadaşın daha bergson yokken oluşan tasavvufta ve onu oluşturan saleflerde ki bunların en etkini kabalaizm'de bu görüş vardı. Bergson yokken safarad'lar, rufailer, mevleviler, bektaşiler - kısacası anadolu'daki saç ayakları-, prakduniler ve üç dinin içindeki protestan kesimde bu görüşlerin hakimiyeti görülmekte. Bu sebeple sana katılıyorum Xebdor...
|
|
|
|
|
|
Kendimi Bulduğum Heryerdeyim... "Blues kendini bulmaktır, özüne dönmektir..."
|
|
|
|
 = 211 Bardak
Çevrim dışı
|
benim için Tasavvuf'un üzerine hiçbir şey çıkamaz. ama her insan için farklıdır, bunu kabul etmek gerekir.
|
|
|
|
|
|
..ElifCan..
|
|
|
|
 = 85 Bardak
Çevrim dışı
|
benim için Tasavvuf'un üzerine hiçbir şey çıkamaz. ama her insan için farklıdır, bunu kabul etmek gerekir.
benim için düşüncenin daha doğrusu kendi düşüncemin üstüne hiçbir şey çıkamaz. Zira düşüncelerimde tasavvufu benimsediysem odur yani 
|
|
|
|
|
|
Kendimi Bulduğum Heryerdeyim... "Blues kendini bulmaktır, özüne dönmektir..."
|
|
|
|
 = 211 Bardak