Caz Dinlemeye Nereden Başlanır?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen (Okunma Sayısı 5473 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

= 5 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

www.myspace.com/ serdarsecme

« : 24 Temmuz 2008, Saat 15:47 »

Dostlar soru açık.Caz dinlemeye nereden nasıl başlanır?Ya da siz kimlerle başladınız.Maalesef icracı ve üretici bir müzisyen olmama rağmen çok uzak olduğum ve kendimi tanımak zorunda hissettiğim bir akım.Teşekkürler.

www.myspace.com/serdarsecme
dinleyiniz efem..  Smiley

Seryat Barrett
Serhat Çakır

= 38 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2008, Saat 16:25 »

Ben TRT Radyo 3 ile başladım.
Trt Radyo 3'te her program belli bir türü içeriyor ve örenğin caz türünde parçalar çalan bi program olduğu zaman, herhangi bir caz albümünü alıp baştan sona kadar, parça aralarında sanatçı, tür ve albüm hakkında bilgiler vererek çalıyorlar.Böylece hem kaliteli bir şekilde müzik dinlemiş oluyorsunuz, hem de gerekli bilgileri edinmiş oluyorsunuz.Ayrıca programın akışında ve sonunda Türkiye'deki caz etkinlikleri ile ilgili bilgiler veriyorlar.Bu bilgiler de nitelikli caz dinleyicisi olduğunuz zaman eminim çok işe yarar.

"Yüzünden başlasam gitmeye uzaklara, duymasam kimseyi"
Seryat "Progressychedelic™ & Psychegressive™" Barrett

= 66 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

giz*

« Yanıtla #2 : 27 Temmuz 2008, Saat 12:27 »

on the road'dan Wink

çok ciddiyim. beat kuşağını okuduğunuz zaman caz ve bebop'ın ritmleri kelimelerle size geliyor.. sonra cdlerinizi karıştırıp benim caz müziğim nerde diye gezmeye başlıyorsunuz..

gonna make you groove !

Onursal
Onursal Önen
Yönetici

= 171 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

The blues are the roots

« Yanıtla #3 : 27 Temmuz 2008, Saat 12:55 »

Caz blues'dan birazcık daha karmaşık bir yol. Çok fazla giriş, çok fazla çıkış, aralarda da çok fazla yol var.

Her müzikte olduğu gibi en basit yol, ucuz serilerde sık sık bulunan "Best of" tadında karışık albümler edinip onları dinlemek, kendine yakın buluğun isimler üzerine ilerleyip, bu isimlerin beraber çalıştığı isimler ve caz türlerinin üzerine gitmek. Ama dediğim gibi çok geniş bir alan olduğu için beğenilen şeyleri yakalamak çok kolay olamyabilir.

Bunun dışında bir yol enstrumanlar üzerinden gitmek. Hangi enstrumanlar seviliyorsa google yardımıyla Jazz gutarists, JAzz pianist gibi aramalarla bir sürü isime ulaşılabilir. İnsanın kendi enstrumanıyla bir müziğe ısınması daha kolay olabiliyor. Gitar için aklıma gelen isimler, John Scofield (ki çok yaratıcı ve gezgin bir müzisyen, çok çeşitli albüm ve kayıtları mevcut), George Benson (popüler bir figür), Wes Montgomery (caz gitarının yaratıcılarından kabul edilir).
Davul için, Art Blakey, Steve Gadd, Elvin jones,  Buddy Rich; piyano için, Art Tatum, Theloniuous Monk, Dave Brubeck, Errol Garner gibi...

Başka bir yol da müzik türleri üzerinden gitmek. Elektronik seviyorsanız, elektronik altyapılı, acid jazz benzeri müzikler, klasikciyseniz, Gershwin, Duke Ellington gibi büyük orkestralı ve düzenlemeye önem veren isimler, rock müzik üzerinden başlanacaksa, Steely Dan, MMW, John Scofield gene, hatta progresif yan ağır basıyorsa, Weather Report, Jaco Pastorious gibi fusioncı isimler üzerine gidilebilir. Bop, modern jazz tarafına gidilecekse, Miles Davis, John Coltrane, Charlie Parkers, Lester Young, Theloniuous Monk, Sonny Rollins gibi isimler ki bu isimler caz tarhinin en önemli isimleri bence, eninde sonunda bir yerde karşınıza çıkacaktır.

Unuttuğum isimlerden özür dilyorum ki milyon adet vardır.  Smiley

Eninde sonunda kişinin kendine kalıyor. Özet olarak, en büyük isimlerden başlamak, dinleyip keşfettikçe beğenilen yönlerde ilerlemek.

Böyle şeyler yazınca kendimi çok ukala hissediyorum. hehe  Grin

The blues are the roots; everything else is the fruits.
http://www.myspace.com/kingusbluesband Kingus Blues Band

paranoya112
büşra

= 61 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #4 : 27 Temmuz 2008, Saat 13:34 »

Hangisi olursa olsun bir müzik türüne sıfırdan başlamak zahmetli bir iş. Ben aynı şeyi blues için yaşıyorum şu anda.
Eğer etrafınızda bilen birileri varsa çok yardımcı olabiliyorlar ama tek başınaysanız, seçici olamıyorsunuz, çünkü sınırsız kaynak var.
En önemli şey inatçı olmak ve sanırım kulağını alıştırmak. Ulaşabildiğin herşeyi dinlemek, -konu müzik olunca tabi- türün çıkış noktasını ve ilk isimlerini araştırmak. Eğer türün geçirdiği dönemleri kavrayabilirsen zamanla kendine yakın olanı seçiyorsun zaten.

kötü hava yoktur, yanlış giyim vardır...

= 86 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #5 : 29 Temmuz 2008, Saat 22:16 »

Nereden Başlanır?

ile başlayan birçok yazı görmekteyim.Bunun belli bir sıralaması olacağını düşünmüyorum Çünkü? Benim hoşuma giden senin hoşuna gitmeyebilir benim iyi dediğim seni hiç tatminde etmeyebilir Bu ödev değil ki sayfa 40-62 arası çalış diyelim.

Istersen 2008 kayıtları ile başla istersen 30'lar ile

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I\\\'m not sure about the former.

Blashyrkh
Mehmet Esen

= 1 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #6 : 30 Temmuz 2008, Saat 20:21 »

Onursal arkadaşımızın mesajı gerçekten aydınlatıcı.Ben de yeni başlayanlardanım.  Grin

= 59 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #7 : 04 Ağustos 2008, Saat 11:39 »

Nereden Başlanır?

ile başlayan birçok yazı görmekteyim.Bunun belli bir sıralaması olacağını düşünmüyorum Çünkü? Benim hoşuma giden senin hoşuna gitmeyebilir benim iyi dediğim seni hiç tatminde etmeyebilir Bu ödev değil ki sayfa 40-62 arası çalış diyelim.

Istersen 2008 kayıtları ile başla istersen 30'lar ile

evet ama en azından önde gidenlerini dinleyerek kendi istedğin şeye ulaşablrsn,onun benzeri yapanları dnlersin vs..

onursal arkadaşımz oldukça aydınlatmış bu konuda saolsun=)

autumn leaves

= 2 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Southern Comfort

« Yanıtla #8 : 11 Ağustos 2008, Saat 20:33 »

Ben küçükken Maske'yi izlerdim ve o müzikler beni yavaş yavaş kendine çekmeye başladı. Herşey Maske'yle başladı derim. Benim biricik Coco Bongom

Tomorrow never happens. it’s all the same fucking day, man.

= 86 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #9 : 11 Ağustos 2008, Saat 22:17 »

Müzik gibi bir konu.Nasıl bu tarz kalıplar içine sokuluyor!?  onu da zerre anlamıyorum...

Sayfa 3 - 14 arası çalışın pazartesi sınav var..

Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I\\\'m not sure about the former.

= 5 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

www.myspace.com/ serdarsecme

« Yanıtla #10 : 15 Ağustos 2008, Saat 14:15 »

İcra ettiğim enstruman gitar olduğu için gitaristleri dinlemekten başladım.Earl Klugh mesela inanilmaz yaratıcı geldi.Orkestrasyonları çok iyi.Onursal'in yazısı çok iyi gerçekten.
Senelerce rock ve heavy metalde 1/5 rif basıp kafa sallamak da bir yere kadar.İnsan yeni duyuşların peşinden koşuyor.
Şimdi last fm'den biraz biraz takip edioyorum.Sade çok etkiledi..Bayanın sesi ve orkestradi armonik hesaplar vs..
Uzar gider.Mesaj atan ve atacak arkadaşlara teşekkürler..

www.myspace.com/serdarsecme
dinleyiniz efem..  Smiley

Onursal
Onursal Önen
Yönetici

= 171 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

The blues are the roots

« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2008, Saat 11:06 »

Scofield, Montgomery ve Benson'a ek olarak, Lonnie Johnson, Django reindhart (muhtemelen yanlış yazım) ve Charlie Chrsitian da öneririm o zaman. Hepsi çok önemli isimler.

The blues are the roots; everything else is the fruits.
http://www.myspace.com/kingusbluesband Kingus Blues Band

paranoya112
büşra

= 61 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2008, Saat 21:34 »

Onursal bulunmaz bir kaynaksın Smiley
Cidden sınav olacakmış gibi hisseder oldum, ders çalışıyorum adeta.

kötü hava yoktur, yanlış giyim vardır...

okan
Editör

= 10 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #13 : 06 Eylül 2008, Saat 01:21 »

Şu sıralar ne dinlediğini, nelerle ilgilendiğini yazarsan ihtiyacın olan cevaba daha çok yakınlaşabiliriz. Bu cümleden anlaşıldığı gibi bir cevap var, yani bu konu kategorilere ayrılır, konu kişiden kişiden değişmekle birlikte çoğu zaman aynı yere çıkar. ben bu konuyu kalıplara sokarım yani.

Örneğin hip-hop, soul, r&b türleriyle ilgiliyseniz electro-deluxe isimli fransız grubu dinleyin, hoplatacaktır sizi.

hip-hop kalsın, soul, r&b iyi diyosanız ledisi dinleyin. müthiş yorumları var.

r&b, funk dinliyorsanız brand new heavies'i denenmeli.

blues dinliyorsanız ve gitara da ilgi varsa, kenny burrell kaçırılmaz.

bunlar dışında her bir albümü birbirinden farklı tarzlarda olabilen grant green sağlam bir hard-bop gitaristi.

yine blues seven hemen hemen herkes'in dinlemesi gereken joe pass - herb ellis - jake henna ve ray brown dörtlüsünün "seven come eleven" albümü var.

funk sevenler özellikle grant green'in "live at mozambique" albümünü edinmeli.

john scofield'in martin, medeski, wood üçlüsüyle kaydettiği "a go go" scofield'i tanımak isteyen gitarcı parçaları için özellikle yapılmış bir albüm gibi. özellikle "a go go" parçasındaki solosu john scofield'in gerçek bir üstad olduğunu kanıtlıyor. parçanın enstrümantal olduğunu anlamamıza imkan yok, scofield sözleri yazmış, belli.

bunlardan yola çıkarak www.lastfm.com.tr 'yi kullanın. müthiş bir kaynak orası. üye olun, öneriler getiriyor size sürekli, yeni şeyler keşfediyorsunuz.

bunun dışında okumak da sevdiğiniz bi şeyse, www.allmusic.com müthiş ötesi bir kaynak. biraz yavaş çalışıyor diğer sitelere göre fakat kullanmadan edemiyorum ben.

herkesin yaptığı gibi kalıplara sok dinlediğin şeyleri, zaten bağlantısını veridğim iki site de bunu yapıyor.

son olarak keşfettiklerini sen de yaz buraya. bakalım ne var ne yok.
« Son Düzenleme: 06 Eylül 2008, Saat 01:39 Gönderen: okan » Logged

= 0 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #14 : 21 Ekim 2008, Saat 13:38 »

babamın plaklarını dinleyerek ilk başta carlos santananın latin jazz plaklarıyla sonra luis  Reggie Workman felan gitti işte

Vox
Gökhan Erol

= 4 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #15 : 22 Ekim 2008, Saat 14:30 »

Dave Brubeck Quartet plaklarını dinleyerek başladım.dayımın plakları bana uçsuz bucaksız bir yol gösterdi..ardından Miles Davis'ler, John Coltrane'ler, Louis Armstrong'lar vs yol gittikçe uzadı..Jazz öyle bir yoldur ki hangi insan ''ben sonuna geldim'' diyebilir?..

immo
Umut Dernekoğlu

= 78 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

Kendimi Bulduğum Heryerdeyim...

« Yanıtla #16 : 23 Ekim 2008, Saat 02:52 »

miles davis'le başladım o da evdeki kasetlerden dolayıdır... ardına john zorn eklendi ardına esbjörn svensson trio eklendi filan derken bir ara jan garbarek severdim şimdi sevmiyorum pek ama onla devam etti derken derken derken new orleans uslübünda filan takıldık şu sıralar rashanim diye bir grup var sevgili mutrib sağolsun, sonra howard fishman quartet ve akabinde esbjörn svensson trio ekseninde git gellerdeyim fırsat buldukça... Ama miles en iyisidir bee  Smiley

Kendimi Bulduğum Heryerdeyim...
"Blues kendini bulmaktır, özüne dönmektir..."

= 0 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #17 : 25 Mayıs 2009, Saat 15:09 »

caz dinlemeye nereden başlamalı sorusunu az buçuk bende aldım bu soru vesilesiyle sizden ancak bana birde kaynak lazım dinleyebileceğim yada indirebileceğim bir kaynak söyleyebilirseniz çok mutlu edersiniz beni.teşekkürler

= 3 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #18 : 03 Haziran 2009, Saat 17:06 »

İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz... Smiley Arkadaşlar epey bir isim söylemişler zaten... Hangisini beğeniyorsan odur... "Onu dinleme bunu dinle" demek saçma olur... Gitar elime aldığım ilk gün geldi aklıma... Bana da "onu çalamazsın,bunu çalamazsın" dediler ama kendi istediğini çalabilmek kadar güzeli yok...

okan
Editör

= 10 Bardak
Çevrim dışı Çevrim dışı

« Yanıtla #19 : 14 Haziran 2009, Saat 23:28 »

dinleyebileceğim yada indirebileceğim bir kaynak söyleyebilirseniz çok mutlu edersiniz beni.

itunes programını deneyin, amazon'u deneyin. onun dışında müzisyenlerin myspace sayfalarından da bazı parçalarına ulaşmak mümkün.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır

Copyright ©

2007 - 2010 Her hakkı
İstanblues.org'a aittir.

XHTML ve CSS

Bu Sayfalar, XHTML ve CSS
standartlarına uygundur.

Tasarım